MEER DAN DE HELFT VAN ALLE NIEUWE MAMA’S HEEFT EEN VORM VAN DIASTASE VAN DE RECHTE BUIKSPIER
Ongeveer 60% van alle mama’s hebben na de bevalling een min of meerdere mate van separatie van de rechte buikspier, of diastase. Veel zwangeren hebben er geen idee van dat hun buikspier tijdens de zwangerschap al een beetje uit elkaar gegaan is en merken dit pas na de bevalling voor het eerst op.
Maar geen paniek, je kan een aantal voorzorgsmaatregelen nemen en ook na de bevalling een aantal dingen doen om vlotter hiervan te herstellen.
1. Take a break from sit-ups
Hoewel er zeker een genetische factor is en ook tijdens de zwangerschap niet steeds kan voorspeld worden wie nu juist een diastase gaat ontwikkelen, is het aangeraden om geen oefeningen te doen die een grote druk op je rechte buikspier zetten. Dus crunch na crunch, niet doen!
2. Pilates kan helpen
Je kan zeker je gewone sport blijven doen tijdens je eerste trimester (als je geen medische contra-indicatie hebt en de sport niet op de lijst van hoge impact sporten staat). Maar je gaat wellicht vanzelf aanpassingen maken als je buik groter wordt.
Als de buik goed zichtbaar wordt, laat flexie oefeningen en oefeningen zoals planken. Je rechte buikspieren bevinden zich in een toestand van verhoogde relaxatie omdat ze ruimte willen maken voor de baby. Dit kan je best respecteren. Je kan wel werken aan je schuine buikspieren, deze geven steun tijdens de zwangerschap en helpen de baby geboren worden tijdens de bevalling.
Een sterke schuine buikspier vormt een korset rond je bovenlichaam en geeft steun aan je rug. Als je regelmatig pilates doet leer je echt met deze spier te werken en ga je begrijpen wat wel en niet meer kan in de zwangerschap.
3. Relax! Dagelijkse activiteiten veroorzaken geen diastase
Er is niet echt veel wat je kan doen om diastase te voorkomen buiten oefeningen vermijden die druk op de rechte buikspier zetten en leren om je schuine buikspier correct te gebruiken.
Alledaagse activiteiten gaan normaal geen schade aanrichten. Let wel op bij het oprapen van zware lasten. Dus vermijd wel om veel en zwaar te tillen en bij iedere vooroverbuiging gebruik die schuine buikspier om zo je natuurlijk korset aan te spreken.
4. Na de bevalling: check je buikspier
De meeste nieuwe mama’s weten niet dat ze een diastase hebben tot iemand hen dit zegt. Laat even je vroedvrouw dit nakijken of ik kan ook nakijken bij de aanvang van ons mama & baby lesje. Je kan dit ook zelf, als je inschrijft in het FitZwanger pakket dan krijg je een postnatale gids met uitleg.
5. Pilates na de bevalling
Als je pilates doet, ligt er focus op de schuine buikspier en deze speelt een belangrijke rol in de genezing van de diastase. Ik zie het zelf als een lichaamseigen hechtingsmateriaal die de twee buikspierhelften helpt om dichter bij elkaar te komen en zo de heling bevordert.
Na de bevalling kan iedere pilates oefening; let wel voor sommige oefeningen is er zeker nog ondersteuning of een aanpassing nodig. Verwacht niet dat je een volledige roll-up kan 3 maanden na de baby. Reken op een jaar herstel tijd.
WIJ ZIJN ER AL DIE TIJD OM JE FIT EN GEZOND NAAR JE BEVALLING TE BEGELEIDEN EN OOK ERNA!